10 ANYS DE REALISME,
    HIPERREALISME,
    I ALGUNES SEQÜÈNCIES
     
     

    En el moment de posar un títol a l'exposició tenia clar que volia celebrar tres coses:

    1. Els 10 anys de la primera exposició individual, que vaig fer el juliol del 87 a l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix. Va ser una exposició multidisciplinar barreja de fotografia, dibuixos, pintures i amb algunes seqüències.

    2. Els aproximadament 10 anys treballant de forma realista, per alguns qualificada d'hiperrealista (d'aquí el fet de posar els dos ismes en el títol de l'exposició). Per aquestes dates ja tenia bastant clar que això de captar la realitat del món exterior m'interessava més que no pas les primeres obres abstractes que expressaven la realitat del món interior.

    3. Celebrar també els 10 anys de "crear" la denominació Art Seqüencial.
     
     

    El terme Art Seqüencial me'l vaig inventar el 1987 perquè necessitava classificar d'alguna manera les obres que realitzava i que contenien seriacions d'imatges dins el mateix quadre. Havia de posar un nom a un conjunt de pintures amb la característica comuna de la multiplicitat d'imatges i independentment de l'estil pictòric, ja que les obres podien ser realistes, abstractes, expressionistes, etc.  No trobava cap moviment artístic que s'hi adeqüés, així que li vaig haver de posar un nom, un nom provinent del cinema, art amb què tinc estrets lligams.
    Aquest tipus d'obres sempre han existit, en el Romànic ja hi ha seqüències, en el Pop-Art, en els còmics, etc., i actualment hi ha uns quants artistes de diferents estils i tècniques que utilitzen la seriació en la seva obra. Hi ha seqüències que expliquen accions, d'altres són repeticions d'un mateix tema amb variacions, altres són contraposicions, etc.
    Però les seqüències actualment no són el gruix de la meva obra.

    Durant aquests anys he anat perfilant una certa predilecció per les façanes de cases, les portes, les finestres i altres elements arquitectònics, tot tractat amb l'oli o amb el llapis de forma realista. Amb aquestes obres pretenc que l'espectador s'introdueixi amb la seva imaginació dins de les cases pintades, que intentin obrir mentalment les portes i descobreixin altres espais que estan ocults.
    Si filem prim, podríem dir que en moltes façanes hi ha una seriació d'elements rectangulars (la porta, la finestra, etc.), que ens recorden una mica les seqüències. És una connexió llunyana, però existent.
     

     

    La meva forma de treballar el realisme no és acceptada per algunes persones. Jo tinc la necessitat de captar un determinat moment del temps, un determinat moment de llum, i com que estic bastants dies per acabar l'obra, utilitzo la fotografia com a eina aturadora del temps. En la tranquil·litat de l'estudi, dia rere dia, treballo mirant una petita porció de realitat totalment immòbil i impertorbable. De tant en tant recordo el lloc o la persona retratada i procuro pintar o dibuixar com si estigués en el mateix lloc i moment de la fotografia, intentant treure la fredor de la imatge estàtica i donant-li la suposada calidesa que dóna això de pintar del natural.
     
     
     

    Voldria fer un aclariment sobre els textos que hi ha sota els quadres d'aquest catàleg que teniu a les mans, són unes línies totalment prescindibles, així com els títols de les obres (recordeu allò que una imatge val més que mil paraules). Però de vegades unes quantes lletres poden donar altres visions o altres idees del que pretén l'artista.
    Recomano analitzar personalment el quadre, i després llegir la breu nota de text, si es vol.
     
     
     

    ADOLF
    novembre 1997
    Valldoreix