ADOLF, 20 ANYS, 8 ÀMBITS

 

ADOLF. 20 ANYS, 8 ÀMBITS

En un principi aquesta exposició havia de ser una mena de "retrospectiva" per celebrar els 20 anys de la meva pràctica artística, comptada a partir de la primera exposició individual, que va tenir lloc a l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix el 1987.
Més tard em vaig adonar que m'interessava molt més mirar cap al futur que cap al passat. Per mirar el passat ja tenim la plana web, i ara el que necessito és mostrar cap a on vull anar. Això no treu que també s'hi exposin unes poques obres d'anys anteriors, necessàries per ajudar a marcar la trajectòria.

En aquella primera exposició individual, titulada "Exposició de Pintures, Dibuixos, Fotos i Polaroids" ja presentava una diversitat de mitjans força elevada, i el comentari general "expert" era el de "ja s'anirà centrant en alguna cosa". Doncs bé, m'he centrat en unes quantes més.

Després de 20 anys, em trobo treballant en 8 àmbits artístics, on hi ha prioritats i interrelacions mútues. Els 4 primers àmbits fan referència a mitjans tècnics: la pintura (gairebé sempre a l'oli), el dibuix (a llapis sobre paper, fusta o tela), el gravat (aiguafort, aiguatinta...) i la fotografia (sempre seqüencial).
Els altres 4 àmbits són molt més concrets: els ex-libris poden ser fets amb gravats calcogràfics, dibuixos, o art digital; la il·lustració pot ser dibuixada o creada amb l'ordinador; els llibres d'artista són pintures, dibuixos o objectes modificats; i la poesia és visual, o són poemes objecte, poesia animada, textual, etc.
A tot això és al que em dedico en l'actualitat, amb més o menys temps, amb més o menys èxit; i a tot això és al que m'agradaria dedicar-me d'ara en endavant.

En alguns dels àmbits tinc més experiència que en d'altres, o més encert, o més inspiració, potser fruit del temps que porto dedicant-m'hi o gràcies a una capacitat personal concreta. Tant en el catàleg que teniu a les mans com a la web, aquestes seccions estan en ordre, començant per la pintura i el dibuix, i acabant amb la poesia, de la qual sempre en seré un aprenent.

No vull oblidar que també l'any 1987 vaig començar a utilitzar el nom de Fotopintures (fotocomposicions fotogràfiques retocades amb aquarel·la, oli o altres mitjans) i el terme Art Seqüencial (seriacions d'imatges dins una mateixa obra, que expliquen una acció, o són repeticions, fragmentacions, o formen un determinat conjunt...).
L'Art Seqüencial no és la característica principal que em defineix com artista, tot i ser-ne el creador del terme, però sí que es poden trobar seqüències en tots els àmbits del meu treball, sobretot en el de la fotografia, on totes les obres ho són. Curiosament, aquesta exposició per sí mateixa també té un caire seqüencial.

Els temes tractats també són variats. Tinc predilecció per les cases antigues, velles, amb història, les seves façanes, les portes i les finestres; m'agrada representar el pas del temps que han sofert, i que l'espectador imagini l'interior del que s'hi representa. M'encanta el retrat i la figura femenina, el nu, els detalls...

En quant a l'estil... això ja és més complicat. Estaria d'acord en dir que em moc entre el realisme i l'hiperrealisme, sense buscar aquest últim.
També considero que les obres seqüencials pertanyen a un determinat estil que engloba a d'altres, però sobre aquest aspecte espero que algun historiador de l'art li dediqui una mica del seu temps algun dia.

Aquest catàleg és una petita mostra de l'exposició. Una exposició força atípica, sense un tema o estil comuns. Per això demano una mica de comprensió enfront el caos que poden causar els 8 àmbits artístics diferents, tots en una mateixa sala d'exposicions.
Per aquells que vulguin veure molt més, poden consultar el "catàleg" gran, que és la plana web a internet: www.adolf.cat, que a mitjans de juliol de 2007 ja mostrava més de 540 obres.

I ja per acomiadar-me, convido a tots els visitants de l'exposició a deixar el seu comentari, ja sigui sobre tota la mostra en general o sobre algun dels àmbits tractats. Una selecció d'aquests comentaris seran publicats permanentment a internet a una plana web especial, com un llibre de visites virtual que ens servirà de record.

Desitjo sincerament que gaudiu de l'exposició, o si més no, d'algunes de les seves obres.

ADOLF
Valldoreix, juliol 2007